Tine Van den Brande meter van het Fonds Kind en orgaantransplantie
Nieuwsbrief Leuvens Universitair Fonds - Mei 2016
Het Fonds Kind en orgaantransplantatie kreeg recent een meter.
Tine Van den Brande, zelf transplantpatiënte, is enthousiast over haar meterschap.
Interview met Tine Van den Brande, meter van het Fonds Kind en orgaantransplantatie
Waarom werd je meter van het fonds?
Tine Van den Brande: "Toen prof. dr. Rita Lombaerts-Van Damme me vroeg om meter te worden, heb ik niet getwijfeld. Ik blijf het liefst zo ver mogelijk weg van dokters en ziekenhuizen, maar ik zag meteen de zeer grote meerwaarde van dit fonds. Voor buitenstaanders lijkt het op het eerste gezicht wellicht niet zo belangrijk, ik ben immers succesvol getransplanteerd, maar het kan voor getransplanteerde kinderen en hun gezinnen een groot verschil betekenen in het welslagen van een transplantatie. Als je wacht op een orgaan is de strijd om het hoofd boven water te houden keihard. Elk schouderklopje is dan bijzonder welkom. Ik was als volwassene totaal overdonderd door wat me overkwam, hoe reusachtig moet die berg dan wel niet zijn voor een jong iemand? Je kan dat alleen echt bevatten als je het zelf hebt meegemaakt.
Ik hou bovendien bijna enkel goede herinneringen over aan mijn verblijf 'op de 9de verdieping' door de erg persoonlijke en warme aanpak. Dus ja, het is tijd om eens iets terug te doen."
Als je wacht op een orgaan is de strijd om het hoofd boven water te houden keihard. Elk schouderklopje is dan bijzonder welkom.
Wat wil je verwezenlijken als meter?
Tine Van den Brande: "Ik heb een aantal ideeën, maar die zijn momenteel nog niet concreet. Er wordt me gezegd dat ik goed ben in het verkopen van opbeurende praatjes. Misschien kan ik samen met een aantal artsen een blog opstarten en kunnen we zo in contact komen met jonge wachtenden en pas getransplanteerde kinderen. We kunnen het bijvoorbeeld hebben over therapietrouw, vermoeidheid bij het sporten, gezond eten of hoe te volharden in de onderschatte opdracht om dag na dag liters water te drinken als je niet dorstig bent. Ik wil hen vooral ook meegeven dat je niet bang moet zijn om alle kansen te grijpen wat betreft sociaal leven, gezin en carrière. Misschien kunnen jongeren zelf ook ervaringen met elkaar delen en tips and tricks uitwisselen. En voor de allerjongsten kunnen online babbels met de mama's en de papa's hopelijk voor wat extra moed zorgen."
Ik hou bijna enkel goede herinneringen over aan mijn verblijf 'op de 9de verdieping' door de erg persoonlijke en warme aanpak.
"Prof. dr. Rita Lombaerts-Van Damme vertelde me dat het fonds regelmatig evenementen organiseert. Daarop zal ik zeker aanwezig zijn en ik zal proberen om bekende collega's en media te strikken zodat ze mee ruchtbaarheid kunnen geven aan orgaantransplantatie."